سایت پزشکی ایران - وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه وضعیت و کیفیت درمان در بیمارستانهای آموزشی اصلا مناسب نیست، گفت: آموزش در حوزه پرستاری، انترنی و رزیدنتی با مشکل مواجه است و آموزش دهنده به طور کامل در کنار آموزش گیرنده حضور ندارد.
به گزارش سایت پزشکی ایران به نقل از مهر، دکتر محمدحسن طریقت منفرد در همایش روسای بیمارستان های آموزشی با بیان این مطلب افزود: اصلی ترین مشکل ما در حوزه آموزشی این است که دستیاران آموزشی انگیزه لازم را ندارند که در کنار بیماران باشند و نداشتن قانون و منابع از علت های این بی انگیزگی است.
طریقت منفرد گفت: عملکرد بیمارستان های آموزشی باید در شأن مردم و با رعایت کرامات انسانی باشد. خدمات درمانی مطلوب به بیمار حاصل آموزش است و آموزش خوب از مسیر درمان خوب به وجود می آید. در دنیا بیمارستان های آموزشی از نظر علمی، اخلاقی، رعایت کرامات انسانی و اقتصادی سرآمد تمام بیمارستان ها هستند.
نقش اصلی روسای بیمارستان ها در اصلاح سیستم آموزشی
وزیر بهداشت با تأکید بر این که سیستم آموزشی قابل اصلاح است و اصلاح آن از دست مردم و حاکمیت خارج است، گفت: رئیس بیمارستان می تواند نقش اصلی را در اصلاح سیستم آموزشی داشته باشد. اگر بتوانیم به تمام بیمارستان های آموزشی اعتماد کنیم آن وقت می توانیم بگوییم سیستم آموزشی بالینی در شأن مردم است و کرامات انسانی رعایت می شود.
وی با بیان اینکه بعضا به دلیل استفاده ناصحیح نیروی متخصص درگیر گرفتاری هزینههای مازاد میشویم، گفت: به طور مثال در کشورهای توسعه یافته بیمارستانهایی که بالای 400 تختخواب دارند، اگر آموزشی نباشند به لحاظ اقتصادی به صرفه محسوب نمیشوند.
طریقت منفرد اضافه کرد: اصولا در مراکز بهداشتی درمانی مهمترین معضل هزینه نیروی انسانی است و هر چه این نیروها متخصص تر باشند هزینه ها نیز بالاتر می رود در حالی که در بیمارستانهای آموزشی ما نیروهای متخصص زیادی داریم که هزینه درمان در این بیمارستانها بسیار کم است.
ضرورت ارتقا جایگاه طب عمومی در کشور
وزیر بهداشت با بیان اینکه جایگاه طب عمومی باید در کشور ارتقا یابد، افزود: طب عمومی بدنه طب است و در دنیا در مراقبت های اولیه، اصل، طب عمومی است که در کشور ما نیز باید این الگو استفاده شود.
وی با بیان اینکه بیش از ۷۰ هزار پزشک عمومی در کشور وجود دارد، افزود: به دلایل فرهنگی که ایجاد شده و در اثر تخصص و فوق تخصص گرایی، این افراد مورد پذیرش عمومی افراد جامعه نیستند و از لحاظ اقتصادی نیز یک صدم درآمد متخصصین را ندارند و به لحاظ آموزشی هم طوری تربیت می شوند که خودشان را باور ندارند.
احیای طب عمومی، تغییر اساسی نظام آموزشی اصلی ترین وظیفه روسای بیمارستان ها
وزیر بهداشت افزود: طی این مدت ۴۲ هزار تخت بیمارستانی با امکانات و تجهیزات لازم در دست ساخت و راه اندازی است که بخش قابل توجهی از آن انجام شده و ۱۰ هزار تخت بیمارستانی دیگر نیز مصوبه هیات دولت داریم که به زودی عملیات اجرایی آنان آغاز می شود. احیای طب عمومی، تغییر اساسی نظام آموزشی و تربیت نیروی انسانی متناسب با نیازهای کشور از اصلیترین وظایف روسای بیمارستانهای آموزشی در کشور است.
وی با تاکید بر احیای جایگاه طب عمومی در کشور، گفت: به دلیل پایین بودن تعرفههای پزشکی، پزشکان عمومی از برخی از وظایف خود سر باز میزنند و آن را به جراحان ارجاع میدهند، جراحان نیز برخی از وظایف خود را به فوق تخصص ارجاع میدهند، در حالی که این وظایف در دنیا توسط تکنسینها و پرستارها نیز انجام میشود.
طریقت منفرد از روسای بیمارستان های آموزشی خواست احیای جایگاه طب عمومی را به عنوان مهمترین اولویت کاری خود قرار دهند و با بیان اینکه در بخش درمان بیشترین امکان ساماندهی و پاسخگویی به مردم را داریم، اظهار داشت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، امکانات بهداشتی و درمانی مناسب و مطلوبی در این حوزه راه اندازی شده است.
تخصیص اعتبار برای حوزه سلامت سرمایه گذاری است نه هزینه
وی با تاکید بر اینکه هر مقدار اعتبار برای حوزه سلامت در نظر گرفته شود هزینه نیست و در واقع سرمایهگذاری محسوب میشود، اظهار کرد: در سال 90 گردش مالی بخش بهداشت و درمان 40 هزار میلیارد تومان بوده است که 15هزار میلیارد تومان از آن را دولت و بیمهها پرداخت کردند و 25 هزار میلیارد تومان از آن بر دوش مردم تحمیل شده است.
- انتقاد و پیشنهاد بیمارستان برای پایانامه
- بیمارستان های آموزشی ایران
- جایگاه بیمارستان در دنیا
- وضعیت آموزش پزشکی در ایران